Jakiej najlepiej podpałki robić grilla i jak rozpalać grilla. Jaka podpałka do grilla jest najlepsza?
Grilluj jedzenie, rozpalając grill.
Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z grillowaniem, koniecznie sprawdź, jaki rodzaj grilla wybrać i który jest dla Ciebie najlepszy. Kamienny grill ogrodowy pięknie wygląda w otoczeniu zieleni, ale grill gazowy może lepiej spełnić Twoje oczekiwania.
Jak rozpalić grilla? Sposób rozpalenia grilla zależy również od rodzaju sprzętu. Do grilla na węgiel drzewny potrzebny jest węgiel lub brykiety do rozpalenia grilla gazowego – grille gazowe i elektryczne – prąd. Popularne są grille węglowe, spotykane w wielu polskich ogrodach.
Większość producentów produkuje podpałkę do grilla w dwóch rozmiarach – małym i dużym. Są używane w ten sam sposób. Połóż 3-4 lżejsze kostki na grillu i podpal je. Następnie przykryj je kominem wypełnionym węglem lub brykietami do 3/4 ich wysokości. Gdy na paliwie pojawią się białe kwiaty, chwyć za uchwyt kominka grillowego i wlej jego zawartość pod ruszt, rozprowadzając po powierzchni grilla.
Uruchom grill, zapalając rozpałki.
Trzeci etap to faktyczne rozpalenie grilla, które można wykonać z zapalniczką, bez lub z zapalniczką, jak pokazano powyżej. Zamiast używać zapalniczki zapłonowej lub zapalniczki, najlepiej użyć dmuchawy, która pomaga nagrzewać się. Wachlowanie, np. gazetą lub ręcznikiem, również pomaga rozpalić grill. W czasie, gdy grill się pali, należy dać potrawom trochę czasu na podgrzanie do odpowiedniej temperatury – potrawę należy kłaść tylko na żarzącym się materiale, a nie na otwartym ogniu.
Jak rozpalić grilla? Długi weekend majowy to świetna okazja do rozpalenia grilla. W maju warto wyciągnąć grilla, aby przygotować się do rozpoczęcia sezonu. O czym warto pamiętać przy rozpalaniu grilla? Jaki materiał wybrać? Ile kosztują brykiety świecące?
Standardowy węgiel drzewny powinien zapalać się przez około 15 minut. W porównaniu do brykietów jest znacznie krótszy. Może to potrwać do 45 minut. Ale oba procesy można przyspieszyć za pomocą opalarki. To koszt 60-70 zł, a sprzęt używany tylko do rozpalenia grilla posłuży na lata.
Znajdź odpowiednią zapalniczkę do grilla.
Do rozpalenia grilla można użyć zapalniczki, ale lepszym rozwiązaniem jest zapalniczka ekologiczna. Pomocne mogą być również dmuchawy do grilla. Bardzo ważnym elementem grillowania jest wybór surowca – węgla drzewnego, brykietów czy drewna opałowego. Jaka podpałka do grilla będzie najlepsza? Węgiel drzewny to pewny wybór.
Rozpalenie grilla, zwłaszcza dla początkujących, może być nie lada wyzwaniem. Wybierz hubkę, utrzymuj ciepło i miej oko na ogień. To wszystko wymaga cierpliwości i często bywa irytujące. Zamiast z niecierpliwością czekać na upał – warto poznać proste zasady, dzięki którym rozpalenie grilla węglowego będzie dziecinnie proste.
Możesz rozpalić grill opalarką elektryczną lub gazową. Wystarczy kilkadziesiąt sekund, aby zapalić węgiel. Minusem opalarki jest konieczność podłączenia kabla. Opalarki gazowe wymagają dużej ostrożności i bezpiecznej odległości od grilla. Nie musisz jednak czekać, aż cokolwiek się wypali, możesz od razu rozpocząć grillowanie.