Przepisy dobrej gospodyni na letnie przetwory własnej produkcji.
Zachowaj letnią obfitość owoców i warzyw we własnej kuchni dzięki tym przepisom.
Oprócz ogórków przygotowujemy również przetwory jesienne na bazie popularnych warzyw takich jak cukinia, papryka czy burak. Domowy sos pomidorowy i różnorodne zielone sałatki to także doskonały sposób na dłuższe zachowanie niepowtarzalnego smaku lata. Zbieracze grzybów zdecydowanie powinni wykorzystać ten czas na przyniesienie do domu grzybów itp. Kurki, borowiki czy maślankę można na zimę suszyć lub marynować w occie.
Czytaj także: Odśnieżanie chodnika przed domem: przepisy i instrukcje
Marynowanie, pasteryzacja, suszenie i zamrażanie to główne metody konserwacji żywności w domu. Aby zachować jak najwyższą prozdrowotną jakość przetworów owocowo-warzywnych, najlepiej przechowywać je jak najkrócej, tj. nie dłużej niż w kolejnym sezonie.
Latem możemy jeść świeże owoce i warzywa bogate w witaminy i minerały. Nic dziwnego, że chcemy dłużej zachować ich charakter i smak. Istnieje kilka sposobów przetwarzania owoców i warzyw. Postanowiliśmy jednak sprawdzić, które z nich są najzdrowsze.
Kochaj świeże produkty i bądź zdrowy tego lata.
Lato to czas, kiedy możemy cieszyć się dużą ilością świeżych warzyw i owoców. Większość z nich jemy na bieżąco, przygotowując różnorodne pyszne dania. Jeśli rośliny w naszym ogrodzie rozwijają się szczególnie dobrze, warto odłożyć trochę warzyw lub owoców na później. Jakie przetwory warto zimować?

Latem wszystko jest pyszne. Cieszymy się wspaniałym aromatem i smakiem świeżych sezonowych warzyw i owoców. Na szczęście nasze babcie i mamy już wiedziały, jak zatrzymać lato. Taki prosty sposób na zrobienie tego – trzymaj lato w słoiku! Domowe przetwory są zdrowe i smaczne, dzięki czemu możemy cieszyć się nimi przez cały rok.
Nasze babcie i mamy z wielką przyjemnością robiły moździerze z upraw letnich i jesiennych. Dzisiejsze 30-letnie pokolenie znów zakochało się we własnych przetworach. Są to tradycyjne i innowacyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, łączące w sobie smaki warzyw i owoców, przypraw czy czekolady. Dodatkową dynamikę tego lata nadały rosnące ceny żywności. Szukamy oszczędności.
Letnie przetwory owocowo-warzywne są pyszne i zdrowe.
Lato to idealny czas na zapakowanie tony pysznych owoców do słoika. Truskawki, jeżyny lub maliny, z których można zrobić domowe syropy i soki. Przykładem takiego bardzo zdrowego soku jest doskonały sok z aronii lub czarnej porzeczki. Oba soki są bogate np. w witaminy z grupy C i B, które zimą wzmacniają nasz organizm. Pyszne byłyby również różne dżemy i marmolady. Idealna kanapka lub jako uzupełnienie tortu tłumaczeniowego. Zawsze chętnie przygotuję konfitury truskawkowe i powidła śliwkowe. Moje dzieci uwielbiają je jako dodatek do naleśników. Jeśli szukasz innych fajnych pomysłów na dżem, polecam spróbować dżemu dyniowego.
Przetwory warzywne świetnie sprawdzają się również na jesień. Co prawda większość z nich jest dostępna przez cały rok, ale latem są najtańsze i najsmaczniejsze. Na pewno mile widziane są różne przetwory z ogórków. Muszę przyznać, że robię dużo 🙂 Zwłaszcza ogórki kiszone i kimchi. Proponuję też wypróbować mój przepis na ogórek musztardowy. Sałatka szwedzka też jest idealna. Kanapkowe ogórki i orientalne ogórki curry są pyszne i pikantne.
Maliny, jeżyny, jagody i poziomki to owoce runa leśnego charakteryzujące się lekko kwaskowatym smakiem i niesamowitym aromatem. Niestety są one bardzo nietrwałe, dlatego aby móc cieszyć się nimi przez cały rok, warto je zamrozić lub zrobić z nich przetwory. Dżemy, konfitury, konfitury i musy – wspaniałe smaki owoców leśnych można na wiele sposobów utrwalić, a następnie wykorzystać do robienia naleśników, gofrów, słodkich kanapek, wypieków czy pachnących latem deserów.